Inredning, design & konst

SBord i svartlaserad gran

Runt bord som du kan vara med och bestämma måtten på så det passar dig.

Furubord med svartlaserat underrede.

Furubord med svartlaserade stolar och underrede. Du bestämmer storleken på bordet.

Bokhylla med lådor i svratlaserad gran

Bokylla med lådor i svartlaserad gran. Du bestämmer storleken och färg på möbeln.

Sälg, lärkträ, asp, blåfura, bok, björk, tall och gran… Vi tillverkar möbler på beställning i många olika träslag, varav de nyss nämnda bara är några få. Varje träd har sina unika årsringar och kvistmärken, olika blånad, form och hårdhet. I Persåsen tar vi till vara varje träds unika egenskaper. Ibland tar vi hem stormfällen, ibland fäller vi själva och fraktar hem trädet till vårt snickeri.

Svartlaserad granpanel med downlight.

Svartlaserad granpanel i Belyst med spotlights från taket.

Laserad tak och väggpanel

Vitlaserad takpanel och grålaserad väggpanel. Finns i olika bredder.

Vitlaserad granpanel

Vitlaserad granpanel som monterats diagonalt som omväxling.

Vi hjälper dig att välja ett lämpligt träslag och så får du berätta hur du vill att din möbel eller inredning ska se ut. Vi ritar och designar. Allt tillverkas sedan i vårt snickeri där vi sågar, torkar, svarvar och limmar själva. Möblerna skapas med öga och hand, fantasi och kreativitet. Naturen och tekniken är våra medskapare och vi upptäcker ständigt nya möjligheter med materialet.

Svartlaserad panel i gran

Svartlaserad inomhuspanel gran. Går att få i olika bredder.

Hallmöbel med skohylla, skjutdörrar och hyllor.

Som beställare har du möjlighet att följa hela processen, från fällning till färdig produkt. Resultatet blir personliga och skräddarsydda möbler som håller länge. Handgjorda och signerade.

I vår möbelgalleria kan du se exempel på möbler som vi har tillverkat i olika material och tekniker. Här hittar du bland annat blåvedslampan, vikingasängen och paneler i olika utformning. Eller besök vår utställning med konsthantverk och låt dig inspireras av träets oändliga möjligheter.

Om du har frågor eller önskemål får du gärna kontakta oss!

Här kan du läsa om hur en generationsmöbel från Persåsen kommer till.

I skogen

Ofta vet vi trädets historia eftersom vi nästan alltid följt det från dess växtplats. Kanske en gårdstall eller ett vårdträd som du följt genom livet. Vi bekantar oss med det på rot. Ibland för att få dess historia, men  framför  allt för att kunna stycka det på rätt sätt inför förädlingen.

Sågning av övergrova träd

Sågning av grova stockar från de jämtländska skogarna.

Sågning av stockar i våran egen såganläggning

 Vi sågar i den egendesignade och av bröderna Wikner tillverkade mobila sågen för övergrovt timmer. En förutsättning för att vi ska kunna såga skogens guld, det övergrova timret på det sätt som blivit speciellt för Persåsen. Alternativet för de ståtliga övergrova träden är oftast att de blir flis eller tidningsmassa. Nu hamnar istället gammelfuran på hedersplats i ditt hem.

Barkskiljning med vatten

En svår utmaning är att skada trädet så lite som möjligt när vi skiljer barken. Vi försöker alltid behålla träets naturliga former, något som ger möbler från Persåsen en speciell karaktär och låter naturen tala genom materialet. En förutsättning för att nå den lenhet i ytan som kännetecknar våra produkter är denna barkskiljning. Här duger endast vatten.

Torkning med vacuum

Torkning av virke i Persåsen

Lastning av virke i vår virkes tork som använder vaccumteknik för ett bra torkresultat.

Det allra svåraste momentet är torkningen. Vi torkar med vacuum kombinerat med värme. En arbetsam modell, men på så sätt undviks sprickbildning i träet.

Hantverket och passionen

Leif visar svarvning för kommande generationer.

Leif demonstrerar svarvning för barnbarnen.

Matttias jobbar med tillverkningen av en möbel i snickeriet.

Nu tar hantverket vid, med passionen, ögat, känslan, handen och teknikens timing. Varje produkt är unik, ofta skräddarsnickrad för att passa precis i utformning och mått. Naturen, konsten och hantverket i harmoni.

Kontakt

Tel: 0643-44 55 50
Jourtelefon: 070-879 17 74
E-post: maila oss
Adress: Persåsen 336, 845 72 Oviken
GPS: N62.905099°, E14.309864°
RT90: 6978443 , 1423804

Öppettider

Kolla in våra öppettider här